【R.I.P.】吉卜力工作室御用色彩設計師保田道世逝世

保田道世 - 你可能會對佢個名好陌生,但佢嘅作品你一定有睇過:「風之谷」、「天空之城」、「龍貓」 、「再見螢火蟲」、「魔女宅急便」、「歲月的童話」、「幽靈公主」、「千與千尋」、「哈爾移動城堡」、「崖上的波兒」、「風起了」… 唔只係宮崎駿嘅作品,只要係吉卜力工作室出品嘅經典作品,都會喺credit度見到佢嘅名。

tumblr_oexdw5awzu1rl3tlpo2_500

被宮崎駿譽為長期戰友嘅保田道世早喺1958年已經進入東映進行配色嘅工作,係高畑勳同宮崎駿嘅師姐,由1968年開始就同高畑勳、宮崎駿兩人合作。雖然72年開始三人隸屬於唔同公司,但都喺「友愛的天空」同「高立的未來世界」等多部動畫作品中合作;更於1985年一齊加入新成立嘅吉卜力工作室。

c3498117

自此之後,基本上所有吉卜力嘅出品都係由保田道世作色彩設定。佢原本喺「崖上的波兒」之後就已經退休,但受到宮崎駿嘅極力邀請下,都喺「酵母君與雞蛋公主」、「尋寶」同宮崎駿最後一部長篇動畫電影「風起了」中重出江湖。

由下圖就可以見到保田道世用色嘅高超技術;可惜呢位一代大師喺10月5日因病逝世,終年77歲。

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s